Öcsém, a kocsis

DnB képe

Kocsizunk a Grófi tagba
Fakerekű szekerünkkel.
Két kis sovány tehenünket,
Bimbót s Bambát Béla hajtja.

A fahídnál rosszul fordul,
Megbillen az öreg szekér,
Tengelye a földig leér,
S olyat reccsen, attól koldul.

Ott maradunk beragadva
A mély sárba tört kerékkel.
Nem értem, hogy törpe ésszel
Béla mért szállt fel a bakra.

Üldögélünk patakparton,
Eltörött a szekérkerék.
Öcsém nézi, nahát, de szép!
Apánknál meg nincsen pardon.

Ha megtudja, hogy mi történt,
Kapunk majd az ostorszíjjal.
Haragra kap s olyan szilaj,
Nem sajnál majd néhány töltényt

Fellőni a magas égbe.
Mire anyánk féltőn rászól:
Megmondtam már apjuk, - százszor,
Gumirádlis kocsi kéne.

Budapest, 2012. szeptember 29..

Csak tíz címke adható hozzá, és ez több. Ezért felsorolom itt őket: Agymenés, Állatok, Család, Élet, Ember, Emlék, Gyerekeknek, Humor, Kaland, Mese, Nyár, Part, Szeretet, Természet, Utazás, Vers.

Gumirádlis kerék, gumirádlis kocsi: http://www.lovasok.hu/lovasapro/...

36 egyedi megtekintés
7 tag jelölte kedvencnek

Új hozzászólás

Semmi olyat nem tudok hozzáfűzni, amit nem írtak már előttem.
A nyelvhasználat, a ritmus, a rímek nagyon jól átadják a hangulatot.
Aranyos, humoros, nagyon jó. Öröm volt olvasni. :)

Nekem is tetszett Robi. Laza, finom humorral. Szeretem az efféléket.

Üdv

Zoli

Kedves Zoli herceg!

Megörvendeztettél te is ezzel a kis laza hozzászólással.
Köszönöm szépen.

Üdvözlettel
DnB - Robi

Ja, és mondanom se kell, hogy egyetértek. Bocsánat! :)

Én nem keresek ebben semmi nyelvtani, meg egyéb bökkenőket, mert első olvasatra is érthető vidám vicces, és ez nekem maximálisan kielégíti az ilyen irányú igényemet. Jópofa vers, tetszik, Robi.:-))))

Kedves Gary Hun!

Akkor jó munkát végeztem, ha így gondolod. Nagy öröm ez nekem. Köszönettel nyugtázom a dicséretet. Van egy szülinapos versed, ott meg én várok választ tőled. A második alulról számítva nálad.

Üdvözlettel
DnB - Robi

Gratulálok Robi, én nem irok semmit hozzá, csak annyit, hogy remek ez a versed,Gördülékeny, jol megválaszottak a rimek, és a szokapcsolatok,és a történet is kedves, figyelemre méltoan bájos....ennyi csak...:) Szép napot neked!Üdv.:B

Kedves barnaby jones Barna! :)

Köszönöm, köszönöm, köszönöm. Ezt a semmiséget. Azért csak írtál valamit. Ami,- hogy úgy mondjam - végül is nem semmi. Én nagy dicséretnek látom legalábbis. :)
Neked meg szép estét kívánok!

Üdvözlettel
DnB - Robi

Édes ez a vers, kicsit mókás, népies. :)
Tetszett!
hagyok szívet is

Kedves Vendula!

Nekem meg e rövid hsz tetszett. Köszi szépen. hízik a májam. Igen, olyasmi, amilyennek írtad. Köszi az itt hagyott szívedet is. :)

Üdvözlettel
DnB - Robi

Nagyon jó humorú, kedves vers, sajnos nem tudom elemezni, de magam előtt láttam az egészet, azért az egészet átitatja a szeretet. (Vagy nem illik ilyet írnom?)

Kedves Del1 Ági!

Köszönöm szépen, nagyon jól írtad (illik, illik), van benne szeretet, nem is kevés. :) Hisz a (nagyobb) családom tagjaihoz - rokonaimhoz - köthető emlékek által íródott e vers. Ahogy egy korábbi hsz-ban részletesen leírtam már. Örülök a soraidnak. :) Hálás vagyok, hogy követed a tevékenységemet.

Üdvözlettel
DnB - Robi

Szia Robi!

Szóval azért hívják, hívom ölellkezőnek a versed rímeit mert a rímképlete szerint: abba cddc ... Tehát az 1. és a 4. rím körül öleli a közte található rímpárt. Nem az áthajló sorokra gondoltam, de természetesen azok is dicséretre méltóak.
Számos versben ez a rímképlet tudatosan van alkalmazva, ezzel is hangsúlyozva a vers bensőséges tartalmát, ám ezt te most tudat alatt produkáltad, mert igen is jól áll a tartalomnak.
Amit írtál, akár bele is illeszthetnéd a versbe és akár folytathatnád is, de azt kell mondjam, hogy semmilyen hiányérzetem nincs a verssel kapcsolatban. Így eredeti formában nagyon jól átadja nekem a történteket.
Üdv
Tamás

Kedves Kortalantárs Tamás! :)

Köszönöm a magyarázatot. Tudhattam volna. Talán Profanus jelentkezésénél írt erről (rímekről, rímfajtákról) Vendula is kommentárt. Ha jól emlékszem. Egyébként szándékos volt választva ez a vers-, ill rím szerkezet. Bocs, de tévedtél ebben. Én is úgy látom, hogy így is jó, de 7-8 vsz (ha sikerül jó újat, újabbakat írnom), vagy 9-10 is lehetne. Számomra is kerek ez így. Köszi a választ.

Üdvözlettel
DnB - Robi

Nekem ebben a versben:
- Nagyon tetszik a ritmusa.
- Nagyon tetszenek a rímek, kifejezetten jónak találtam az ölelkező rímeket.
- Nagyon tetszik, hogy a sorokban leírt életképeket tisztán és érthető módon írtad le.
Szóval ez számomra egy alaposan átgondolt, jól kidolgozott, remek versnek tűnik.
Gratulálok hozzá!

Kedves Kortalantárs!

- Nagyon tetszik a a hsz-od. :)
- "kifejezetten jónak találtam az ölelkező rímeket." - írod. Mik is azok? De komolyan. (Meg is nézhetem az interneten, vagy a Verstan könyvben, de tőled szeretném "hallani". :)
- Az áthajló sorok azok mások, nem azokra gondoltál, ugye?
- Életképek? Igen. Ezek az életképek valós eseményeken alapulnak. Igaz, én olyan kicsi voltam (két nagyobb unokabátyámmal voltam), hogy inkább csak elbeszélésből emlékszem a történtekre, nem a saját memóriám által.
- Köszönöm a gratulációt. Nekem is tetszik a versem. :)
- Ez itt jó lenne negyedik strófának?

Csak azért, mert azt akarta.
Én hiába elleneztem,
Erő ellen mit tehettem?
Okos enged, hagytam rajta.

- És még van hiányérzetem, mert a valódi történetben egy a faluból hozott harmadik "tehen" (Szamosszegen így mondják) húzta ki a szekeret az árokból, patakpartról. Miközben egy közeli tanyára bementünk (nem volt ott senki), és ócska rozsdás szegeket meg kalapácsot, vagy baltát vettünk kölcsön a szekérreparáláshoz. Mert tán nem is a kereke hibádzott. Ott oltottuk a szomjunkat is valami késő nyári szőlővel is, amit egy lugasról szedtünk. Aztán Józsi (mert ő volt az egyik "csibész") bizony tényleg kapott otthon az ostorszíjjal.
Szóval ez a tanyai epizód kimaradt a versből. Ezen gondolkodtam, hogy hogyan lehetne még beilleszteni. De elég nehéz versszerkezetet választottam és csak a (további) baj lenne vele. :)
Köszi szépen a hozzászólást, a dicséretet és a szívet. :)

Üdvözlettel
DnB - Robi

Ui.: Béla egyébként a mai napig a legkedvesebb unokatestvérem. Az ő tehenük volt a "felmentő sereg". :))) Nélküle ma is ott rostokolnánk a híd közelében megborult, az útról le-, a patakba pedig becsúszott szekér mellett. :)