"Minek nevezzelek?"

Vendula képe

Ki gondolja úgy, hogy illik rá, szereti a nevét, és ki úgy, hogy nem.
Anyukátok mi szerint választott nektek nevet?
Ha saját magatoknak választhatnátok meg a keresztneveteket, hogy hívnának titeket?
És a "művésznevetek" (akinek van) mi alapján lett kiválasztva?

79 egyedi megtekintés
1 tag jelölte kedvencnek

Új hozzászólás

Az én nevem nem túl egyedi, Kissekkel Dunát lehet rekeszteni, de az Alexandrákkal sincs ez másképpen. A Lumos szerintem sokak számára ismerős lehet a Harry Potter filmekből, jelentése: fény.
Amikor elkezdtem verseket írni, imádtam a Harry Potter filmeket, a varázsos világot. Jó lenne, ha egy ilyen csodavilágban élhetnék. A misztikus, valóságtól elrugaszkodó dolgok a mai napig is rendkívül vonzanak.

A későbbiekben szerettem volna megszabadulni a Lumostól,( mint írói álnévtől), de más művészeti portálokon eltérő névvel megjelenni nem volt jó ötlet: azt hitték, plagizálok, koppintom más műveit.

Így azt hiszem, örökre összefonódtunk.

Biztosan néhányan tudjátok, hogy a lánykori nevem Ágnes Rakottyai, így vagyok egy közösségi oldalon megtalálható. De a hivatalos nevem Lőrincz józsefné. Amikor elkezdtem festeni, akkor úgy gondoltam, hogy ehhez az exemnek semmi köze. Úgyhogy a neve szóba sem jöhetett! A lánykori nevemet meg nem tudtam lerövídeteni. Mert Rak, vagy Rako, vagy Rakott legyek? Azt már nem. Így lettem olyan nevű, mint amilyet tudatlan internethasználóként, delagneta nevű kis honlapocskát készítettem első körben. Én, egyedül! Úgy gondoltam, legyen a nevem Del.
A Rakottyai név azt gondolom, hogy egy tájegységről szól, ami Törökország felé van valahol, legalábbis Anyu azt mondta, hogy amikor buszkiránduláson volt, ki volt írva egy helyen, hogy Rakottya. Érdekes.
Megnéztem, és egy gazos bozótfélét jelent. Szóval, biztos kusza vagyok... :)
Na, lehet mostmár cikizni. :)

Látom, régi a bejegyzés, de azért most ideírom én is a "névsztorimat".

Szóval, most eszembe jutott szegény nagyanyám. Most már sok éve, hogy meghalt. Kölökkoromban nem szerettem, mert apámék minden nyáron két hétre magamra hagytak a kis Somogy megyei zsákfalu utolsó előtti házában, ahol a nagyszüleim éltek akkoriban. Volt egy kutyájuk - puli. Zsolinak hívták. Arra már nem emlékszem, miért nevezték el így, de egy biztos: nem róla kaptam a nevem, mert én születtem előbb. Merthogy én Zoli vagyok.
Aztán eszembe jut az anyám - isten nyugosztalja -, akit ugyancsak kölökként nem átallottam megkérdezni, miért lettem én Zoli. Már nem emlékszem pontosan, hogy tévét említett-e vagy mozit, de volt egy kedvenc filmhőse, Zorro.
Mivel azt a nevet nem lehetett anyakönyvezni, hát keresett egy valamelyest hasonlót.
Így lettem én Zoli... :-)

A családnevem Bognár. Semmi különös, hisz ez is csak ősi szakmanév (ha valaki nem tudná, bár nem hiszem, hogy van ilyen - kerékgyártó)
Talán egyetlen érdekesség ehhez a névhez; apámnak nevelőapja volt (elvi nagyapám), aki név szerint Papp, ám mégsem pap, hanem szakmája szerint bognár... :-)

Régen, nem nagyon szerettem a nevem. A Zoltánt igen, de együtt nekem nem elég érdekes, nem elég rövid vagy nem elég hosszú. Olyan semmilyen. Nem tudnék írni a valódi nevem alatt.
Nem gondolkodtam még azon, milyen nevet választanék...

A Dorian - magyarul Dorián - érdekes név nekem. Nem szokványos, talán kicsit komoly. Az álnevem ebből és kedvenc amerikai színészem rövidített nevéből tevődik össze, aki James Woods.

Elképzeltem, hogy egy könyvön ezt a nevet látom: Dorian J. Woods, nem pedig Bognár Zoltán... :-)

Az egész mondandódban inkább a kutya neve fogott meg. A nagymamáméknak volt egy (inkább a nagyapámnak) klassz kutyája. Teljesen pulinak nézett ki, de még okosabb volt. A Nagyapám rámutatott egy kerítésen kívüli tyúkra, és ő pillanatok alatt odahozta a lába elé, sértetlenül! Ja, saját tyúkról van szó! :) Nahát, őt hívták Zsolinak. De volt vezetékneve is. :) Kolbász. Ugye, ez logikus! Arra aztán mindent megtett. Soha azóta ilyen okos kutyát nem láttam a környezetemben.
A Bognár pedig szerintem ismert foglalkozás.
Nekem kedvesebb név lenne mondjuk Bognár Zsoli.
Most cikizhetsz te is, rögtön leírom, miért ez a nevem... Ági

Én szeretem a nevemet. :) Meg az inkognitómat is. (tudom, jó páran már tudjátok az "eredetimet" is, de ha nem gond, én itt maradnék TimO :))
Szóval most túl sok mindent nem tudok ideírni. A "művésznevemet" is megszoktam, már nagyon hozzám nőtt.

Én is TimO-ként szeretlek, mert nekem te annyira TimO vagy! ;)

:) most már magamnak is TimO is vagyok (szép magyar, egyszerű mondat :D)

Ha saját magamnak választanék nevet, Mice lennék :^)

Hát, komolyan, nagyon jó élmény volt ezt végigolvasni! :D

Köszönöm! :)

Kovács Sándor képe

A kovács bizonyos magyarázatok szerint - amiket hiteltelennek tartok - a kova (kő) szóból alakulhatott ki, hiszen akinek volt köve, kovája, tűzgyújtó szerszáma az volt a kovás, aztán kováccsá torzult, alakult... A kovács régi magyar elnevezése vasverő volt.

A kovácsok mindig is megbecsült emberek, de a társadalmi életből kissé kirekesztettek voltak, hiszen olyan dolgot műveltek a fémekkel, ami a varázslat határát súrolta. Egyszerre szolgálták a halált (kard) és az életet (kasza).

Egyes vélemények szerint, a mongol Temüdzsin név jelentése: fémműves, kovács. Hogy miért is mondom ezt... Dzsingisz kán eredeti neve Temüdzsin volt. Na, már most, mivel tudjuk, hogy genetikai vizsgálatokon alapuló becslések szerint Dzsingisz kánnak ma kb. 16 000 000 leszármazottja élhet a világon, így teljesen egyértelmű, hogy nem csak névrokonság áll fent köztünk...

Sándor: A görög Alekszandroszból ered, melynek jelentése embereket, vagy emberektől óvó. Egy távoli rokon után kaptam, apai nagyanyám ragaszkodott hozzá, mert ilyen név még nem volt a családban... Az Indul a bakterház óta kevésbé kedvelem a nevem... Igazából, ha megkérdeztek volna, akkor a Mindenség Dicsőséges Fényében Tündöklő Isteni Tudás Őrzője És Minden Élő Fölött Uralkodó Igazságos Szellem nevet választottam volna... de már foglalt volt...

A Kovács Sándor áll egy jambusból és egy trocheusból és egyébként egy nagyon ritka női név.

Teljes nevem, az utóbbi negyven év beceneveivel együtt : Kovács Sanyi Yegenye Zorro Warinsky Misanyink A Nyéki Kishanák Kokó Kolomp Sándor. A Kolomp kivételével mindet rám aggatták. Ja és mostanság Grincs vagyok...

De jó, hogy nem kérdeztek meg! :D

A Danát, a gothin kaptam. Azt is szeretem.:)

Nagyon szép a versed, a neved és a története. :)

Nagyon-nagyon szépen megírtad versben! Csak köszönni tudom, hogy kincset hoztál ebbe a kis társalgóba. :)

Én már ismerem a Danaiz jelentését, születését, de szerintem az is meghatóan szép történet, elmesélhetnéd a többieknek is. :)

A danaiz-t nagymamám nevéből raktam össze. Orosz volt, Irkutszkból, a világ másik végéből jött ide, talán azért is, hogy én megszülethessek. Imádtam, illetve még most is, mert az, hogy elment, az én szeretetemen nem változtat semmit. Zinaida Migunova volt a neve. A danaiz nevet a Zinaidából találtam ki. Ahogy leírtam a nevét megrohantak az emlékek. Levendula, kölni ( rózsa), régi bútorok illatát érzem...

Ez gyönyörű történet Dana, bár én egészen mást gondoltam. :)

ó, olvastam már én is, szép történet.

Nevem

puha mássalhangzók
között mélység,
kacskaringón ingó
szálkás kereszt,
énségemmel megtelt
szép amfora,
mely túlcsordul egyszer.
S akkor forma,
kiürült régiség,
titokzatos,
itt hagyott kis cserép.
Mégis, mégis
karcolt, kimondott
bizonyosság:
éltem. Egyetlen voltam én.

Urrné Nagy Viktória :) Gyerekkoromban nyomasztott, hogy nagy győzelmet jelent, mert elképzelni sem tudtam ( most se tudom), milyen nagy győzelmet követel tőlem a sors. Győzelmeim azért vannak: egy férj, három gyerek, egy unoka:), szerető család. :)

jaj, szép vers, dana!!
Nekem tetszik a Viktória név! Egyik legjobb barátnőmet hívják így, épp ma találkoztam vele.

Különleges, kedves kis vers mint a neved és története is!

Lepkendő nagyon jó :)

Megérkeztem én is a sorba :)

Az én eredeti nevem Zsuzsanna, de jobban szeretem a Zsuzsót a mai napig hívnak még (bár már inkább csak a férjem) nyuszinak vagy nyulamnak is (Vendi nevettem magamban) a Muzsókát nagyon régen a legjobb barátnőm és a kedvenc unokanővérem adta nekem egymástól függetlenül.
Unokanővérem csak becézve Zsuzsó muzsónak szokott hívni a barátnőmnek meg a sok hülyülős-nevetős este után jött zenehallgatás közben a Muzsóka ez a muzsika szóból és a Zsuzsókából lett összeolvasztva nyelvbotlással amit aztán rám ragasztott :)

Tényleg van élet megint, pont tegnap kora este néztem, hogy 16-an voltunk az oldalon egyszerre! :)

:) Szervusz Zsuszó. Tök jó a nickneved, és jó a sztori! ;)

Ezt köszönöm a névadóimnak! Biztos súgtam nekik mert szeretem mindegyiket... Zsuzsannaként annyira nem, de Zsuzsóként igen.

áá, és elírtam, bocsánat, Zsuzsó! (tényleg jó. Nekem a Zsuzsanna is tetszik, igaz, hosszú, de olyan jó dallama van! :))

Édes a Muzsóka, nagyon kedves, és egyedi. :)

Hát, akkor mi nyulacskák, tartsunk össze! :D

Nekünk is volt egyszeregy ilyen nyelvbotlós szóösszetételünk a zsebkendőt kereste a kislányom, miközben a fiammal a lepkékről társalogtam... majd megmutattam neki, merre találja a "lepkendőt" :D

Én maximálisan partner leszek ebben, de hozzá kell tegyem gyorsan, ha beélesednek a szerződött munkáim, akkor bizony az teljes embert kíván. Ám, nem tervezem annyira elhanyagolni az oldalt, mint azt korábban tettem. Tényleg jó itt lenni, ha él az oldal, és ezt csak aktivitással lehet elérni. Jó lenne, ha ezt a kevésbé aktív tagok is belátnák. Legyél Te, s mi mindannyian jó példák erre!

Jaj, eggyel elcsúsztam, ide kellett volna írnom, na mindegy mostmár.

Igen, valóban itt üldögéltem a süllyedő hajon, és kiskanállal mertem a vizet. :D
Köszönöm, hogy így gondolod, fáj is amikor ezt nem veszik észre, csak a hibáimon lovagolnak. Igen vannak azok is, mert hát emberből vagyok, nagy a szám, de szívem is akkora. Az Anna-nyuszi-Vendik már csak ilyenek! :D
Én igyekszem mindent megtenni, hogy újra fellendüljön az oldal, és jó, hogy ebben vannak most segítők, mert egyedül nem megy.

Jaj! Bocsánat! Herczeg Szultán, ne haragudj, kifelejtettem egy betűt.

Herceg Szultán, szerintem jó. :)

Én is nagyon jól érzem magam, a legjobbkor tévedtem ide közétek, hogy én is hozzájáruljak, hogy újra fellendüljön az oldal, és nagyon jó látni, hogy így együtt vagyunk! :)
Még ha a rengeteg tagnak csak a töredéke is vagyunk, így is teljes a kép, veletek, mindenkivel, akiket felsoroltatok és a többiekkel, és Laci is a legjobbkor tévedt ide, és talán még több embert tudunk arra ösztökélni az aktívkodásunkkal, hogy ők is csatlakozzanak a mókához! :) Meg persze a komoly munkához természetesen.
:)

Azért maradhattam le erről a remek társalgó témáról, mert már csicsikáltam amikor indult. De nem is baj, mert -én szószátyár- csak nagyon hosszan tudok ilyenekről írni, és ez éjszakára megülheti a gyomrot.

A Zoltán török eredetű. Eredeti jelentése: szultán. Mégis hogy hangzana? Herczeg Szultán. Ezért nem is bánom, hogy magyarosodott. Szeretem a keresztnevem.

A nick nevemet -bár én választottam-, már nem annyira kevelem. Kicsit mesterkélt, de mire erre rádöbbentem, már késő volt.

(ez a rövid változat volt) :-)

:) ezt is olvastam, csak vmiért nem írtam hozzá.
Ismertem a Zoltán név eredetijét, gimiben volt egy Zoli osztálytársunk, akire ráragadta Szultán, meg egyetemen is elhangzott azért ottani évfolyamtársamnál.

Szerintem jó a prince, illik hozzád :)

Szép napot Felség! :)

Én régen éreztem magam ilyen jól a Görön, mint mostanában. :) Játszunk, társalgunk, végre a versekkel is foglalkozunk,élet van! Éjszaka fél egykor még heten voltunk itt,és mindenki aktív volt. Párokban cseverésztünk a versek alatt, a társalgókban, a Laci jelentkezésénél...szuper volt. Írtunk spontán versikéket Janus verse alatt...mondom, ezer éve nem volt ilyen!
A lavinát a Te visszatérésed indította, aztán jött az a kis tündéri lány a red, visszakaptuk Sanyit, és most látom, hogy Lacival egy új igencsak értékes tagunk lesz. Ez annyira boldoggá tesz!!! :)

Neked is jól áll a neved!
"prince" meg tetszetős nick név,én szeretem, találó, és illik rád. :)

Hát..., megpirongattad az arcomat. Aranyos vagy.

Igen, határozottan érezni, már csak az esti tumultusból is, hogy valami alakulóban van. Kellenek az olyan újak, mint a Laci, és a red. Kellenek nagyon a Sanyik, TimO-k, FüleS-k, stb. ..., azt se felejtsük ki a sorból, hogy amikor pangás volt Te akkor is itt voltál. Addig is aktívan részt vettél, és sosem adtad fel. S ez nem dicsérgetés, hanem tény. Bárki utána nézhet.

Sokkal jobb így itt lenni, hiszen így nem elvesztegetett idő a jelenlét.
Kívánom maradjon így sokáig. Legyen ez a legjobb oldal, mert konkurencia az bőven van.

Cica... de még mennyire! :P

Cica lenne a nevem :P
Egyébként első éveimben az is volt, cica-baba, csak aztán valahogy kinőttem :D
Mármint ez a művész....
A Füle, mint családnév, negyedik Béla koráig nyúlik vissza Passuth szerint... állítólag lefejeztek valami Füle grófot, mert szervezkedett a király ellen, vagyon el, rokonyok parasztnak :P
A keresztnevem apámtól, a második János, nagybátyámé.
Jók ezek...

:) És megvan a családfátok? Tök jó dolog molyolni vele (már szerintem)

Azt hiszem, már mindenki elég fáradt... :)
Én is, úgyhogy ezt még leírom, aztán megyek is, de még visszanézek majd ide.
Szóval úgy hat éve már, hogy vörös hajú vagyok. Volt egy jó barátnőm, aki egy versében elnevezett Lánghajúnak. Rámragadt, és tetszett is a hangzása, és tényleg illett a személyiségemhez, de mostanra sikerült levetkőznöm. A red, mint egyszerű, rövid nicknév már a vége volt ennek a korszaknak.
Persze továbbra is közel áll hozzám a vörös szín, a tűz, és ez így is marad.
Igazából szeretem az igazi nevemet, szerintem illik hozzám. Majdnem Luca lettem, de végül nem, és nem bánom.
Jó ötlet volt ez a társalgó, kedves Vendula! :)
Majd holnap még jövök ide, de most vár az ágyikó.
Jó éjszakát nektek! :)
Brigi

Ó, szóval Brigi :) Helló!
Ez jó, tetszik-sztori!

És igen, jó ötlet volt a társalgó, Vendi! :)

Helló!
Én is kíváncsi lennék az eredetidre, de láttam, hogy inkább maradnál TimO, szóval nem firtatom. :)

egyszer majd talán.. :)

Jó éjt kedves mindenki! Köszönöm az éjszaki beszélgetést mindenkinek!
Holnap folyt.köv. :)

Aludj Jól Lánghajú lány... Brigi! :)

Már nem használom a Lánghajú nevet :) Csak leírtam röviden a történetét.

Igen, értettem, csak nekem nagyon tetszett. :)
De nem foglak így hívni, ne félj! :D

Jójó persze, nem haragudtam meg érte, örülök, hogy tetszik az ex-nevem! :)

DnB = drum and bass (dob + basszus), egy kedvelt elektronikus zenei stílus rövidített neve a nick nevem.
Skc and Bratwa - Heart Of Love
http://www.youtube.com/watch?v=e...

,,Csak a dob meg a basszus zakatol a füleiben..." :)

http://www.youtube.com/watch?v=x...

Akkor jól gondoltam én is. :)

Igen, valahogy sejtettem. :D

Mikor megtudtam, hogy Dénes is lehettem volna apám után, kicsit megforroltam a nővéremre. A második nevem lett volna, de a nővérkém féltékeny lett és azt mondta anyámnak, hogy - anyúúúúúúúú csak egy neve legyeeeeeen! Így lettem csak Gyula. Már megbékéltem vele. Csak hát a vezetéknevem is csupa mélyhangrendű magánhangzókból áll, így nem annyira dallamos, mint mondjuk Kárpáthy Zoltán. A keresztnevemet anyám bátyja után kaptam aki a II. világháborúban eltűnt, és sosem hallottunk róla többet. A nick-nevem (nem nevezném művésznévnek) Hungary kettéválasztásából és megfordításából jött egy reggelen, csak úgy Gary Hun. Aztán láttam, hogy ezt nem csak én találtam ki, más is használja a világban. De egyelőre ez maradok. Később lehet, hogy egy betűvel megtoldom. :-))))

komolyan Gyula vagy? Hű.. :)
Tök érdekes, hogy kinek mit gondol az ember... :)
(mondjuk nem filóztam azért annyit, de azért megleptél :))

A Gary Hun nagyon jó, szellemes név! :) És illik hozzád, mert nagyon jól bánsz a magyar nyelvvel. :)

"Megforroltam" helyett megorroltam.... :-))))

:)

Gary megtévesztő, mindig Gergőként tekintettem rád! Nem mintha, most csúnyábban néznélek! :D

Köszi. Tök jó olvasni a valós énetekről! :)

Na megyek, mert hajnalban tojás leszek, kelek :-)
Jó éjszakát, szép álmokat Anna, szenderegj alfában s kerüljön a gamma :-))) Bocsi :-)

Kikeletkor, ki kel korán, kikel, mind egy kicsi tojás.
Menj aludni rögvest, nyomás! :P :)

Így most még jobban szeretem az Anna nevemet. :)

na, na-na, na :)
tényleg az!

Ok! Neked sok mindent elhiszek! :D

Na ja, ha választhattam volna
lehetnék Lada vagy éppen Volga.
Apám cigizett és nem pipázott
nem csavart kormányt nem nagyon IFÁ-zott.
Mikor megszülettem látszott a szemén
örült, hogy fia lett és nem egy tehén,
aki csak állandóan így szólt volna: bú
hát apám ezért nem lett szomorú.
Anyámra nézett, ki fáradt volt és álmos
és apám rikkantott: „Legyél fiam János”
Szeretni nem, de gyűlölni sincs okom,
ez lett a nevem, nem is vettem zokon :-)

Mert nagyon palindrom, ráadásul a hangzók valamiféle mágiát sugallnak, szerencsés hangzás, a tökéletes rímnek tartom. :)

Mágikus? Miért?

Anna oda oké, de vissza olyan "nemecsek"-es. ;)

Jó, de erről most hogy beszélgessek veled? :P :D

Véletlen volt a névválasztás, anyám az utolsó percben megváltoztatta az Istvánt, rászóltam, semmi bajom vele, de élni sem tudtam volna ezzel a névvel, szerencsére meghallgatott. XD
A családnevemet nem tudtam megválasztani, azt hozta az áramlat, jóféle délvidéki szél. :)
Amúgy rengeteg becenevem van, valahogy mindig alkalmasnak találtak az emberek, hogy címkékkel, billogokkal lássanak el, de vevő voltam minderre, szeretem, ha az embertársaimban kiváltom azt az érzést, hogy elnevezzenek, megnevezzenek, mert az azt jelenti, hogy megkülönböztetett figyelemmel viseltetnek irántam.

Tamás! Én szeretem ezt a nevet... és mint már írtam a versednél, nagyszerűen illik rád, és szerencsés vagy, hogy szereted. :)
Én a Dédike után kaptam az egyik keresztnevemet, a másikat keresztanyukám után, így lettem Gaby-Anna. Dédi így írta Y-nnal,és így maradt rám. Én az Annát jobban szeretem, de a család Gabyzott...

Gabócának becéztek a barátok, aztán a kollégák, de a legjobb barátom Nyúlnak hívott, így lettem Nyuszi.Ez a Nyuszi kísér kiskorom óta, olyannyira, hogy a gyerekeim is így neveznek. :)

Vendula: Levendula népies, kedvenc virágaim egyike. A Vendi ebből lett, de nem emlékszem, melyik verstesóm becézett így először. Ezt is szeretem. :)

Számomra mágikus név az Anna, oda-vissza bejön.
Szép történet, remélem mások is lesznek olyan bátrak, és ha nem is ilyen részletességgel, de elárulnak ezt-azt a nevükről, becenevükről, művésznevükről! Jó lenne, közelebb hozná az amúgy is jó barátokat, ismeretlen ismerősöket, ismert ismerősöket, amúgy - megismerhetetlen - Embereket.

:)

Én is beceneves voltam, franciaóra, rossz időpontban felvett póló, és máris egy-egy becenévvel gazdagodtam.. :D

Teomo, azaz Tamás, nem variálok. :D