Vers és próza együtt játszik! (JÁTÉK!)

prince képe

A "Próza, Próza, Próza" című társalgóban indult egy játék. A szabályait ide is kirakom, hogy ne kelljen keresgetni.

"Sziasztok!

Vályogtégla, műrepülés, rizsfelfújt, csúcsforgalom, özönvíz, okostelefon.
Cím: Keresztutak

Szabály: aki megadja a szavakat/címet, kimarad a játékból. (Elkerülve a gyanút, hogy maga felé hajlik a keze.)
:o)))

A fenti feltételekkel egy prózaíró játékra hívunk benneteket. NEM VERSENY! Csak egy egyszerű játék, amelyben a fantázia, a nézőpont, a stílusbeli különbözőségek, mint érdekesség játszana szerepet."

Eddig az eredeti felhívás a JÁTÉKRA. Ezt szeretnénk kibővíteni, hogy a verselők se maradjanak ki. Ők, a verselők, a megadott szavakból 3 darabot tetszőlegesen választhatnak a versükhöz, de a kiválasztott szavakhoz toldalékot NEM rakhatnak! Nem szükséges mind az ötöt felhasználniuk. Tehát, a fenti szabályok szerint várunk verseket! Akár már a megszületett prózához rendelve, vagy akár külön elképzelés szerint, a prózáktól függetlenül. Az elkészült műveket a főoldalra tegyétek fel, azzal a kikötéssel, hogy zárójelben jelezzétek a társalgó címét is. Közkincs, ezért ott a helye, de jó lenne kontrollálni is, hogy a játék működik e. Ha valamelyik vers kapcsolódik egy elkészült prózához, akkor azt légy szíves jelezzétek!

Határidő két hét!!! 2013. 04.02.-től 2013 04. 16-ig.

Jó lenne minél több remek prózával, verssel gazdagítani az oldalt. :-)

Mindenkinek jó játékot kívánunk!

28 egyedi megtekintés

Új hozzászólás

mai böngészésem eredménye egy saját írásom
Keresztutak (részlet
"(...) Akkor egy ideje már nem volt igazi gazdája a városnak. Az új urak, polgármesterek meg a csókosaik, az atyafiaik és a képviselő testületek csak a saját gazdagodásukkal voltak elfoglalva. Mit érdekelték őket az utak, a patakmedrek, az iskolák, meg az óvodák állapota. Az utóbbi húszegynehány évben, vagyis a gengszterváltás óta egymást követték az újabb és újabb kóklerek, politikai útonállók, közönséges bűnözők a városházi párnázott ajtók mögött. Okostelefon pittyeg a zsebükben, eszik az adónkból a kaviáros szendvicset, rizsfelfújtat, serranoi sonkából készíttetik a tormás sonkatekercset, isszák a francia konyakot, az orosz pezsgőt, meg az Ábris bácsi házi pálinkáit. Lovagolni és vadászni járnak, meg vitorlázva nyaralni az Adriára.
Eközben pénzügyi műrepülést mutatnak be csavarokkal, bukófordulókkal, mélyrepüléssel és dugóhúzókkal. Adóssághegyek, deviza hitelek és kötvény kibocsájtások. Eladósították a várost, jelzálog van még az öregotthon kerti hintaágyain is. Hozomra, hitelből épült itt szinte minden. Vagy uniós pénzből. Főleg abból. De ahhoz meg önrész kellett mindig. Közben meg teli szájjal szidják Brüsszelt, ahogy régen egymás között Moszkvát. Mert miből lett a képtár, a múzeum, az újjá épített városháza, a nyári pálinka-, az őszi szüreti fesztivál, a néptáncos találkozó, a mazsorettcsoportok találkozója, a roncsderbi, a körforgalom, új utak, az aszfaltozások, a szökőkút, a díszburkolatok, a csatorna és a sok járda? Az utóbbiak, azok tényleg kellettek már nagyon. De gondolkozzunk már kicsit azon is, hogy van az, hogy mindig csak az épp hivatalban lévő képviselők utcáját aszfaltozzák le? Én meg tengelyt törhetek a saját házam előtt, ha sosem válasszuk be a Józsi szomszédot a Városházára és ha nem tömöm be magam a lyukakat.
De ezeknek az új undokoknak annyi eszük nincs, mint a legbutább parasztgyereknek. Mert az legalább tudja, ha kivan a seggük a gatyából, akkor nem vesz az apja meg az anyja hitelre autót és plazma tévét.
Vagyis nem jól mondom. Mert megvolt mindegyiknek a magához való esze. Miközben a várost a csőd szélére vitték, ők jól megszedték mind magukat. A város költségvetésén óriási lyukak tátonganak, mert presztízsberuházásokra meg a saját újraválasztásukra szórták el a pénzt. Választási költségvetés, osztogatás. Főtt a babgulyás, ugye. Na, tudod hol? Wellness hotelre meg élményfürdőre kellett költeni a pénzt? Amikbe a kutya se jön? Még hogy turizmus! Ide? A díszburkolatos főtérre, meg a nagy semmibe? A Horthy-szoborra és arra a kihasználatlan, új focipályára mért kellett milliárdokat költeni? Ezek az uborkafára felkapaszkodott kis uracsok könnyen verték mindig a csalánt. Persze a máséval. Egy sem a saját egzisztenciáját kockáztatta. És ha csődbe megy a város, mi lesz? Ki ad fizetést a nejemnek? Meg segélyt a rászorulóknak? Ki fizeti a fűtést télen az iskolákban, a közintézményekben? Például a tök üres művelődési házban? Majd jól bezárják őket? Ehh! Mind egyformák ezek. Az egyik kutya, a másik eb! Most mit cöcögsz? Nincs igazam? Hát dehogynem. Hogy mondod? Na, igen. Végül is… Igen. Jó, ezt elismerem. (...) Keresztutak. Mindig ezek a keresztutak. Most is egy ilyen előtt állunk. Mi is. Meg az ország is. A '90-es választások óta már oly sokszor választottuk a rosszabbik utat. Barbárság, vagy demokrácia? Gondoltad, hogy megint ide jutunk? Hogy ismét egy keresztút előtt áll az ország? Ha a rendszerváltás óta néha azért jó irányba is mentünk, akkor meg visszafordultunk mindig erről az előre vezető útról. Mára oda jutottunk, hogy szinte hátrébb vagyunk bizonyos szempontból, mint amikor elindultunk. Úgy értem, hogy távolabb Európától. Képletesen szólva. Mint amikor egy társasjátékban mindig rosszat dobsz és vissza kell menj a startvonalra. Lehetne a mi kis társasjátékunknak is az a neve, hogy Keresztutak."
(2013 áprilisi írásomból)

Anno olvastam, nekem nagyon tetszett ez az adomázgatós stílus, de ezt csak emlékezetből mondom. Most sajnos nincs időm újraolvasni.

vki ezt írta a fb-on alá: Valóban nagyon szomorú,de nem elég a jelenségeken sopánkodni, tenni kell a rendeződésért:)Valóban nagyon szomorú,de nem elég a jelenségeken sopánkodni, tenni kell a rendeződésért:)

Te teszel is, ezt mindenki tudja, akú ismer :)

tök jó, hogy tényleg vers és próza is született! :)

és még nem is járt le a határidő :)

TimO-ka! és Mindenki! Nagy-nagy örömömre megjött az a régen várt jó idő! Dolgozhatunk ismét! Persze nem ezt szerettem volna bejelenteni, csak a nap megjöttével, értelemszerűen a jókedvem is visszatért. Az elmúlt pár napban nem tudtam annyit itt lenni amennyit szerettem volna. Lemaradtam jócskán a válaszokkal az olvasással+ mindennel. Igyekszem bepótolni, de addig is ki merem jelenteni, hogy érdemes Nektek játékot találni, mert nem csak játszotok, de azt nagyon jól is csináljátok. Amely írásokat eddig el tudtam olvasni, egytől egyig kiváló írás. Megmutatta mindazt amiért indult. Hihetetlenül széles skálán mozog a stílus, a fantázia. Prózások verselnek, versesek prózáznak. Tehát a bevezetőmben írt napsütés, az aktivitásotok, a játék kedvetek, a remek írásaitok, engem mind kifejezetten jó kedvűvé, boldoggá tesznek. S ezt a jó érzést szeretném megköszönni Mindenkinek. Cserébe Mindenkinek ugyanezt a jóérzést kívánom!

:):) Örülök, hogy jó kedved van!

(jaj, maradhatnánk simán a TimO-nál? - a "való életben" sem szeretem a becézgetett formát :))

Ahogy akarod, csak olyan jókedv kapott el. (amúgy én + ilyen becézgetős vagyok. De meg tudom állni!!!) :-))

Korábban vettem már részt egy ilyen játékban. Nincs túl velős irodalmi tartalma annak az írásnak, amit készítettem rá, ezért ha nem bánjátok, idemásolom remélve, hogy azért szórakoztató is egyben.
:)

A zombiról, a robotról, a traktorról, meg a békáról.

( Ezek a szavak voltak megadva feltételnek. )

Azon a bizonyos éjszakán a közeli temetőben megmozdult a föld. Nem akármilyen éjszaka volt, és ezt nemsokára be is bizonyítom, le is írom, mert, ha akármilyen éjszaka lett volna, akkor most nem lenne miről mesélnem, hiszen kit érdekel egy unalmas éjszaka, tehát nem akármilyen volt, hanem az „A” bizonyos éjszaka. Mivel ezt nyomatékosan írtam, (be is ragadt a klaviatúrámon az "A" betű) így megfelelően alátámasztottam mondanivalómat, tehát lehet hinni nekem. A sír, ahol a föld megmozdult, elég laza, kissé homokos, és most ne tessék engem semmiféle diszkriminációval meggyanúsítani, mert nekem nincs semmi bajom a homokos földdel, legfeljebb, hogy nem terem. Viszont a föld alól egy zombi, igen. Az ott termett. Illetve, ne essünk semmiféle írói túlzásokba! Nagy nehezen kiásta magát. Felegyenesedvén észrevette, hogy az egyik keze lemaradt kissé. Lehajolt, hogy felvegye. Ekkor meglepetés érte, mert nem volt mivel felvennie. Zombink nem esett kétségbe, de a szomszéd parcellában kiásott sírgödörbe igen. Nem csoda, hiszen a szemei is lemaradtak valahol. Megvonta a vállát, legyintett egyet a kezével, de ezt nem vette észre, mert azzal tette, amelyik a föld alatt maradt. Kikászálódott a gödörből, egyenesen egy virágos vödörbe. Ilyen sok van a temetőkben. Gödörből vödörbe. Nem rossz teljesítmény egy élőhalottól.

Még el sem kezdtem a történetet, máris milyen mozgalmas élete ... bocsánat ... mozgalmas halála van, volt. És most a gyengébb idegzetűek itt hagyják abba az olvasást, mert innentől már horror ... hol nem.

Nekivágott az éjszakának, amiről már egyszer írtam, hogy az a bizonyos. A járása viszont nem. Az bizonytalan. Itt szeretném megemlíteni, hogy az írásnak milyen fontos része a fosztóképző, de zombink most inkább foszlóképző. Kicsit elkanyarodtunk a témától, ami nem baj, mert hősünk is, ezért a kanyar végén ismét találkoztunk.

Mondtam, hogy ne olvassa tovább az, aki nem bírja az izgalmakat, hiszen milyen borzalmas éjszaka lehet, amelyiken kétszer is találkozunk zombival? Nem beszélve a vérfarkasról, amiről valóban nem beszélünk, tehát szó sem lehet róla.

Közben barátunk, aki miért is ne lehetne az, csak mert előnytelen a külseje, még nem szabad megbélyegeznünk őt, egy szántóföld szélére érkezett. Leparkolt traktor várta ott, benne felejtett slusszkulccsal, aminek nagyon megörült, mert már térdig lejárta a lábát. Szó szerint! Sípcsontjai, valahol félúton lehettek már ... élet és halál között.

Beindította a gépet, de alig mozdultak meg a kerekek, nagy pukkanást hallott.

Na ennyi volt a béka sztori ebben a történetben. Mert mit is lehet ugyan írni egy békáról? Például, kezdhetném azzal, hogy a combja felséges csemege. Sovány vigasz, mert nem lehet vele jóllakni. Írhatnék arról is, hogy ez az állat időjárásjós, de minek? Vagy talán említsem meg, hogy varázsitalok készítésénél használják fel a szerveit? Ki hisz benne? Esetleg azt, hogy hasznos állat, mert szúnyogot és legyet fogyaszt? Na, és a denevér? Nem vámpír, ez nem „AZ” az írás!

Szóval, csupa lényegtelen dolog, amit most itt nem fogok megemlíteni. Nem is róla szól a történet, de jól leragadtunk itt, a szántóföldön. Hiába, nagy a sár, a traktor már messze jár. Rövidebb úton ugyan beérhetnénk, de ne vágjunk a dolgok elébe. Az írás komoly dolog, nem szabad csak úgy csapongani. Megfontoltan kell fogalmazni, szépen, logikusan. Mint most. Egyik mondat kövesse a másikat. Mi pedig a traktort, mert különben nem fogok tudni semmi lényegeset írni a zombiról, és az olvasó sem tudhatja meg, mitől más ez az éjszaka.

Persze, felvezethettük volna a történetet akár az alkony-nyal, (meg egy kóbor kutya a lábamat is, amelyik az előbb ért utol a tanya felől) mint ahogyan vezette zombink a traktort a dombtetőre, de az a bevezető nem lett volna frappáns. Különben is, mondanivalóm lényege éjfél felé kezdődik, de addig próbáltam körülírni, megmagyarázni az olvasó számára, mitől más ez az éjszaka, hogy lassan pirkad.

Nincs más hátra, be kell fejeznem a történetet, ráadásul a traktorból kifogyott az üzemanyag, és zombink is egyre szétszórtabbá válik. Az előbb láttam az erdő szélén egy térdkalácsot. Hiába, hanyag volt ő az életében is.

Már biztos, hogy gyalog sohasem fogom utolérni a traktort. Persze, az olvasó azonnal felkiált, hogy: hohó, hiszen kifogyott az üzemanyag! Nem tudom, miért kell minden apróságon fennakadni, mint például itt velem szemben az apró ágon egy fülcimpa. (Zombink, most már süket is lett.) Attól még mehet, sőt száguldozhat is az a mezőgazdasági gépezet. Nem hallott még ilyenről? Miért, zombiról igen? Azért sem árulom el, hogy mitől volt más ez az éjszaka, mint a többi!

Most kérdezhetné a kedves olvasó, hogy hol van ebben a történetben a robot? Mindenhol, ugyanis nagy munka volt ezt összehozni.

:D:D:)
könnyed kis olvasmány volt ez így délután. Nem elemzem - nem azért raktad ide.
(de ha megengedsz annyit: a kisebb döccök ellenére, ezt jobban összeraktad,mint a mostanit - szerintem legalábbis)

Kedves Jenny!

Kérlek tedd fel a főoldalra is. És ahogyan DnB is csinálta, zárójelbe tedd bele légy szíves a társalgó nevét. Ott mindenki megtalálja, és tudja, hogy honnan ered.

Miskádat nagyon szerettem. Örülök, hogy lesz utóélete.

Üdv

Zoli

Ne haragudj, kérlek, de nem igazán értem, hogy miként tudnám feltenni a főoldalra. És a cím után odaírtam, hogy melyik játékra készült, de odaírom máshova is szívesen, csak nem tudom, hogy hova kéne :)
Üdv: Jenny

Tök jól csináltad. :-))

Köszönöm Prince-nek, hogy felhívta a figyelmemet erre a játékra, nagy örömmel vetem bele magam, bár semmi jót nem ígérhetek. Úgy érzem, kell most nekem egy kis lökdösés, hogy valamit kezdjek magammal etéren, mert nagyon inaktív lettem. Mostantól szeretnék jobban részese lenni ennek a jó kis társaságnak! :)

Ez a beszéd! És tényleg jó a társaság.

Elkészült a novellám a játékra :) Nehezen tudtam most elszakadni Miska bácsitól, ezért köré szőttem a történetet. (Meg ezzel csináltam egy kis reklámot is A lámpának is. Jaaa igen, nagyon köszönöm, kedves Prince, hogy a másik társalgóban olyan egyértelműen felhívtad a figyelmet a novellámra, nagyon jól esett! :))
És itt a játékra elkészült írás:
http://gorbekor.hu/%C3%ADr%C3%A1...
Kíváncsian várom a véleményeket, és ne kíméljetek!! :)
Üdvözlet mindenkinek: Jenny

Szia Robikám!

A szabályok még mindig ugyanazok! Szelektálj a készletből! 6 szó, 1 cím! Szerintem ez egyértelmű volt, még ha a többit nem is találtad annak. Kérlek e szerint add meg a szavaidat!

Szerintem építsünk! Ne romboljunk! Az előrébb visz. :-))

Szia!
Még nem aktuális. Ez itt komolytalankodás volt. Elnézést, ha - ismét - félreérthető voltam. :)
Ugye, én nem romboltam? Nem rám érted, kedves prince Zolim? Mert hitetlenkedve fogadnám, ha mégis. Egyébként megírtam a prózát.

Szuperül oldottad meg. Köszönöm, hogy beindítottad,

:)
Majd ott válaszolok alatta. Türelmedet kérem!

Gondoltam ez ide illik, mert ez megjegyzés a társalgóról szól. Az írásodhoz a kategóriájának megfelelően, az írás alatt szóltam hozzá.

Én is oda tettem a "vigyorom". Ez nálam amolyan általános szlogen.

Örülök az írásodnak, és példamutató lenne, ha elsőnek raknád fel. Arról nem is beszélve, hogy kíváncsi vagyok rá.

Amúgy meg mivel játék, ezért szerintem tényleg játszhatnátok ti is!! :)
(WZA vetette fel először ezt valamelyik társalgóban, csak ide is áthoztam a "kérést" :))

Többen is használjátok a nevem rövidítését, mint WZA. Ez azért is előnyös, mert az oldalon régebb óta tevékenykedik egy másik Artur is, aki a fogadott bátyám, illetve inkább én vagyok a fogadott öccse.
:)
Arra gondoltam, kimondani is egyszerűbb, ha felcserélem a keresztneveimet a nevemben. Rövidítve pedig könnyebbé válik kimondani is, leírni is, mert akkor nem kell a "schift"-et nyomni három betűn keresztül.
Szóval, nagy megtiszteltetés számomra, ha néha szóba kerülök. Ezentúl akár így is lehetne említeni engem, hogy:
Waz.
Még vicces is. Köszönöm!

igen, ... részemről megvan a bizalom, hogy sem molnár péter, sem te (Zoli) nem rendelkeztek már kész művel, amik csont nélkül illenének a megadott keretek közé.... :)
vagy csak kifogást kerestetek, hogy ne kelljen írni addig - két hétig - se? :D

Bizalmadért Robikám cserébe már most megkérlek, hogy a következő játékra Te légy kedves megadni a játék feltételeinek megfelelő szavakat és címet. Előre is köszönöm!

Kedves Zoli! Erre még visszatérünk.

szenvedélyes, szobapincsi, személyiség, szőrmentén, szénanátha, szellentő, szerető, szertartás, színpompás, szárnyas oltár, szenvelgő, szingli

(most ilyenek vannak raktáron) :)

nu, a sztori a fejemben már megvan, remélem, időm is lesz összerittyenteni! ;)

Rityi-rityi! Jó lenne, ha rittyentenél egyet.

Igaz. Először én is úgy terveztem, hátha kimozdít ebből a írás-lebénultságomból. De volt olyan Hsz. is, ami meggyőzött, hogy jobb, ha nem. Majd két hét múlva. Nekem akkor is jó móka lesz. :-))

:) igyekszem

Oké, amúgy ezt is megértem. De ha nem is teszed fel, attól még írhatsz, nem? :)

és a szavakat kehet különféle toldalékokkal ellátni?

Szerintem igen. Ha egy jól sikerült mondat az eredménye akkor miért ne?

Versnél azért szerintem legyen kötött. Úgy izgibb. Nem? Vélemény?

köszi a gyors választ!
részemről ok - csak írd bele ezt is valahogy a szövegbe fent! :)

Igaz, igaz! Megírok pár választ és utána javítok. Köszi.

Kukacoskodásnak tűnhet: nem írtad, hogy miért van ott az a hat szó, de én tudom. :) Azért, hogy beleírjam egy prózába. Légy alapos(abb), kedves Zoli. És ne vedd kötözködésnek. Hanem fogalmazz úgy, mint egy apa, mikor hülye gyerekéhez beszél. Sosem tudhatod, ki "hülye" jön még ide. Pl. én (is lehetek még) hülye. Akár - már - holnap is. :)
Sőt, lehet, hogy most is az vagyok? (magas labda)
Bárki lecsaphatja. :)

Aranyos, Drága Robi!

Erre mit válaszoljak? Ha kérdésed van, örömmel válaszolok, amennyiben tudok. Én úgy gondoltam, hogy amolyan normális hozzászólásokkal fejlesztgethetjük is. Hogy olyan közös legyen. Miért ne tudnánk együtt egy pazar játékot kitalálni, kifejleszteni? EGYÜTT! Ez lenne benne a buli. Ja, meg magunknak csináljuk. Az is buli!

Ja, ötből. Módosítottam a kiíráson.

Hat - hét szó szerintem is sok egy vershez. Három, esetleg négy megadott szóval szokták játszani, de az is elég macerás. (Főleg, ha a versformát is előírják.)
Mi lenne, ha a megadott hat szóból a verselők tetszés szerint választhatnának hármat?

Értem a felvetést. Legyen 3 tetszőleges a 6-ból.

ha lesz időm, én is írok egyet!
(ha nem lesz, akkor meg talán utóbb írok :P)

Így van ez! Előbb-utóbb. De bármikor, sőt akármikor is jó. :-))

Tetszik az ötlet!
A hétvégén tudok csatlakozni a játékhoz, mert ez a hetem, bár rövid, igen zsúfolt a munka szempontjából.

Örülök, és várunk.

Ez tök jó ötlet, csak egy halk javaslat: szerintem annyi szó, ami köré prózát lehet írni, túlságos sok verseléshez. Hacsak nem egy-egy Ló meghal...-t kell két hét alatt írni :)

Pekka nagyon jól nyúlt szerintem a verses játékhoz, hasonlóval lehetne kezdeni valamit. A sok, eltérő hangulatú szóból egy rövid verset nehezebb máshogy megírni, és nekünk olyan formáink is vannak, amikkel a prózások nem tudnának mit kezdeni, viszont építő jellegű lenne a többiekre nézve.

Szia Nevető!

Hogy legyenek akkor a versek. Milyen szabályok legyenek érvényesek?

Hát, nem tudom, lehet, hogy működhet így, az első fordulót meg kell hagyni így, és akkor úgyis kiderül.

OK! Kíváncsi vagyok működik e.

Valóban Pekk@ játékai igen jók voltak. Viszont nála elég kötöttek a szabályok. Ilyesmire gondolsz? Mert, ha igen, akkor csináljuk, de ebben nem lennék valami jó. Ha ki találsz valamit rá, akkor azt beleszőhetjük.