Próza, próza, próza!

prince képe

Az elmúlt időszakban -azt kell megállapítanom-, hogy mentálisan rengeteget fejlődött az oldal. Külön-külön is, de kis csoportokba összeverődve is, a legaktívabb tagok feldobják az estéket. Életet, vidámságot hoznak, mindamellett, hogy odafigyelésükkel, és értékes hozzászólásaikkal is mozgásban tartják a GÖRBÉT. Végre a két oldal is egymásra talált. A vizuális alkotók átjárnak olvasgatni, kommentelni az írásos alkotókhoz, és ez fordítva is igaz, az írásosok gyakran megfordulnak a remek festmények, grafikák, fotók oldalán.
Ám, még egy kis árnyék fedi a ragyogást. Sok alkotótársunk kemény munkával, belső világának megmutatásával, gondolatiságának feltárásával, pazar ötleteivel, fantáziájuk megcsillantatásával remek prózákat raknak elénk. S valamiért úgy érzem, ezek -az időnként zseniális írások-, nem kapnak kellő figyelmet. Ezen szeretnék változtatni, vagy pontosabban remélem, hogy mindannyian szívesen változtatnánk.

Ötletek kellenének, jó ötletek! Mit tehetnénk ez ügyben? Játék? Verseny? Ajánlás?..., stb.

(Tudom. Prózát olvasni, értékelni sokkal időigényesebb, mint egy verset, vagy egy képet, de megéri, mert mind az alkotójának, mind az olvasónak élmény, s egyben jó tréning.)

18 egyedi megtekintés

Új hozzászólás

Sziasztok! Én csak most keveredtem ide, mert bár két hű olvasóval büszkélkedhetek, nem igazán tapasztaltam érdeklődést a regény-kezdeményem iránt, és - mivel alapjában verses vagyok, így ismer mindenki, aki ismer - némileg aggódom, hogy a stílusom prózában nem elég kiforrt, esetleg ne adj isten gyerekes. :) Nem tartalmilag - bár az se biztos, hogy teljesen rendben van, de úgy érzem, azért fantáziában nincs nálam hiány (ez de egoistán hangzott, te jó ég!) -, hanem inkább szerkezetileg, nyelvtanilag örülnék, ha "felboncolna" valaki, és még időben elkapná a grabancomat, ha valami gikszer van a dologgal, hogy szépen javítgathassam.
Őszinte leszek, nem olvastam az összes hsz-t, mert lassan hajnali 4 és kezdek kifáradni, de azt azért láttam, hogy nem mű-belinkelős dolog, de kérlek Titeket, én hadd ajánljam csupán magam:

Sangre: a Mágus I. rész - 1. fejezet

Gyerekek! Éjjel fenn lógtam az oldalon, és belefutottam egy hihetetlenül jó írásba. Elájultam tőle. M I írása "A lámpa" címmel. Érdemes elolvasni.

"...olyan, többek áltel folytatásosan írt irományra, ahol szinte semmi sincs megadva, talán csak a történet eleje és vége, ahol a saját fantáziájával kell megvívnia a létrehozónak a harcot, s a folytatást írónak úgyszintén."

Másképp látom, mint ti. Valóban iromány lesz belőle. Értékek nélküli iparosmunka. Se egységes stílusjegyek, se egységes mondanivaló. Cselekménysor (jó esetben) papírmaséfigurákkal, mert több egymás után író szerző képtelen alakot formálni, hitelesen jellemet ábrázolni. Ugyanakkor időt és energiát vesz el, ép annyit amennyi egy értékelhető novella megírásához kell.

Érdekes nézőpont és sok igazság van benne. Ilyen formában még nem gondolkodtam el ezen. Nekem ettől függetlenül tetszett, amit egy másik helyen jó pár alkotóval összehoztunk. Ha jobban belegondolok, valóban nem egyszerű az ilyenfajta alkotás.

Hogy csináltátok? Tapasztalatok?

Ha nem szedik le a fejem érte, ideteszem a végeredmény linkjét.
:)
Ha nem illik, legfeljebb letörli valamelyik admin.
http://iroklub.napvilag.net/kozos
Az indulás előtt lehetett jelentkezni résztvevőnek és beosztottuk, hogy ki mikor következik.
A mű címére is pályázatot írtunk ki, melyet szerény személyem nyert. Illetve az én ötletem lett a regény címe.
:)
Az egész cucc a regény címére kattintva jön elő, és akkor olvasható, de vigyázat! Nem rövid a sztori.

Ismerem az oldalt. magam is nagy, nagy ritkán jelen vagyok. Ebből akkoriban kimaradtam. Tetszik a megvalósítás, de pontosabb részletek is kellenének. Határidők, a jelentkezés milyen módon, van e alapötlet a tartalmat illetően, meg sok minden más. Ott más funkciók is vannak - már azon az oldalon -, itt, hogy lehetne ezekkel az adottságokkal amit az oldal nyújt?

Az általad kért dolgokra nem igazán volt rálátásom, mert minden technikai megoldást az ottani oldal tulajdonosa végezte, segítette.

Bizonyára igazad van. Minden Áron fogja megnyitni a társalgóját. Gondolom örülne egy-két jó tanácsnak. Én még nem játszottam ilyet. Nem tudom mik a jó kritériumok. De azt tudom, hogy benne lennék.

Nos: ahogy ígértem is, hamarosan hozom az irományomat, ám tévedtem: nem ma, hanem kénytelen vagyok holnapra halasztani, mindezt, mert mégis kevés lesz a ma ilyenre fordítható időm, nagy sajnálatomra.
Zoli! fentiek ellenére, én elindítanám, szívesen, ám nem ismerem ennek a módját.("Valaki mondja meg!") Köszi, előre is!
MÁ, vagy: BGy. Üdvözlettel!

A Beküldésnél van olyan is, hogy Társalgó. Azt kell választani. :)

Ez nekem is nagyon tetszik, és szívesen is vennék részt egy ilyenben. Csak már nem szerettem volna én nyitni egy társalgót, mert kezdem azt érezni, hogy egy kicsit sok vagyok. Ha felrakod, vagy MÁ felrakja, akkor én tutti partner vagyok a játékban. (Nagy örömmel) :-))

"Zoli, nem rossz , ez, habár én nem ilyenre gondoltam, hanem olyan, többek áltel folytatásosan írt irományra, ahol szinte semmi sincs megadva, talán csak a történet eleje és vége, ahol a saját fantáziájával kell megvívnia a létrehozónak a harcot, s a folytatást írónak úgyszintén."

Nagyon jó dolgok sülnek ki az ilyesmiből. Azért állítom ezt nagy bizonyossággal, mert vettem már részt olyan játékban, ahol egy alkotó elkezdte és mások folytatták a történetet. Minimális kritériumok voltak csak előírva. Műfaj, alkotó/karakter, helyesírás, érthetőség, realitás. Nem írhatom ide, ez hol volt, mert nem illik másik irodalmi portált reklámozni, de a végeredmény egy egészen jó krimi lett. Majdnem egy könyvnyi.
:)

Jövök én is,ha tudok. :)

Köszönöm, szépen, Zoli! az üzenetedből már tudom, ha nem is teljesen a kiírás szerintit rakok fel, ide, talán még akkor is el fog menni.
Erre most azért nem kérek választ, Tőled, mert: lehet, elég érthető volt, amit ide írtam, korábban, de úgy érzem, "hozzam, mindenképpen, s majd meglátjuk, meglátod.:)
Holnap hozom is.Még egy rövíd kérdés:ide kell feltölteni, hsz-ként?

Na, nekem is utána kellett néznem. Ha a játékra írod, akkor légy szíves a főoldalra rakd, és zárójelbe tedd bele, a társalgó címét. Nevezetesen, hogy ("próza és vers együtt játszik") Ennek több oka is van. A társalgóba leírtam az indokokat is.

Tehát (ha lesz mit) a saját oldalamon publikáljam majd, és a mű címe után, idézlek Zoli: "zárójelbe tedd bele, a társalgó címét. Nevezetesen, hogy ("próza és vers együtt játszik") " Én még a társalgót is belinkelem. Mondom: ha lesz hova. :)

Zoli, nem rossz , ez, habár én nem ilyenre gondoltam, hanem olyan, többek áltel folytatásosan írt irományra, ahol szinte semmi sincs megadva, talán csak a történet eleje és vége, ahol a saját fantáziájával kell megvívnia a létrehozónak a harcot, s a folytatást írónak úgyszintén.
Megmondom, őszintén, hogy egyszer követtem el olyant, hogy az ötlet gazdája helyett, annak kérésére írtam meg egy irományt.Nem voltam elájulva, hogy ezt tehettem, mert nem okozott nekem különösebben örömet.
Ha most részt vennék ebben, mint ahogy még nem kizárt, akkor könnyen lehet, megharagszol, rám, mert (ugyan a kiírásnak megfelelően tenném, de mégis inkább úgy, ahogy én szeretném.
Holnap hozom, s így valószínüleg holnap lesz annak a napja, hogy emiatt magamra haragítalak, holott nem ez a szándékom.

Drága Barátom MÁ!

Minden játékban az a jó, hogy a magunk stílusa szerint játsszuk. Tudod mi az elsődleges cél? Hogy ne csak punnyadjunk az oldalon, hanem csináljunk is valamit! Nincs annál rosszabb, minthogy látom fenn van az oldalon 10-12 ember, és nem történik semmi. Szerintem sokkal jobb a zajlás.

Engem magadra haragítani? Nem tudsz. Meggyőződésem, hogy amíg tisztes hangnemben zajlanak a dolgok, addig habitustól függetlenül, mindenkinek kijár a tisztelet, mint személynek, mint az Ő alkotásainak. S ez akár jó alapja lehet akár a barátságnak is.

Hozd amid van! Szívesen olvassuk.

Barátsággal

Zoli

Szia Péter!

Tök egyszerre Hsz.-tünk amint látom. Ha szerinted sem tiszta ami le lett írva, akkor átírom. Bár, szerintem az.

Ne írd át, Zoli. Kéthetente úgyis újrakezdjük/folytatjuk a játékot, kiforrja majd magát.
(Egyébként szerintem érthető a kiírásod.)

Így gondolom én is.

Szia Robi!

Nem másoltam be senki ötletét sehova. Volt egy ötletem amiről kikértem Péter véleményét, és amit meg is beszéltem vele az egyik írása alatt. Úgy került a "SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNYEK" társalgóba, hogy először oda írtam be, később, hogy célzott legyen a felhívás, ezért bekerült a másik társalgóba. Majd ez az egész - hogy még többen részt vehessenek a játékban -, tovább lett egy kicsit gondolva, s így egy új társalgó is létrejött. Péter adta a szavakat, és a címet, de természetesen én sem veszek részt a játékban.
Egyébként szerintem semmi "félreérthető" sincs a felhívásban. De semmi baj, ha kérdez valaki, úgy legalább a homályos dolgok is kitisztulhatnak.

Miért ne vehetne részt a játékban az is, aki a szavakat adja? Én nem látok benne kivetnivalót. Játék.

ezzel egyetértek. Mivel tényleg játék. :)
(és nem verseny pl. :))

Szia!

Bocsánat, nem ezt akartam írni, az ötlet a tiéd, láttam. A javaslat Péteré, amit bemásoltál. Ha jól emlékszem, kb. három sort. Egy - másfél? - elég lett volna. És akkor nincs se félreértés, se magyarázkodás, se felesleges kommentálás hármunk részéről. Időt spórolhattunk volna, bocs! Nem szemrehányás. :)

Sziasztok!

Vályogtégla, műrepülés, rizsfelfújt, csúcsforgalom, özönvíz, okostelefon.
Cím: Keresztutak

Szabály: aki megadja a szavakat/címet, kimarad a játékból. (Elkerülve a gyanút, hogy maga felé hajlik a keze.)
:o)))

A fenti feltételekkel egy prózaíró játékra hívunk benneteket. NEM VERSENY! Csak egy egyszerű játék, amelyben a fantázia, a nézőpont, a stílusbeli különbözőségek, mint érdekesség játszana szerepet.

Jó lenne minél több remek prózával gazdagítani az oldalt. :-)

Vagyis prince és molnár péter nem játszhat? Elnézést kérek, hogyha értetlen vagyok. Vagy tényleg zavaró, hogy beidézted molnár péter teljes szövegét, ötletét, valamint az azt - viccelődő - kísérő kommentárját Zoli. Bizonyára mindenki érti így is a felhívást, csak én akadékoskodok, szokás szerint. :)
Jobban szeretem, ha valami egyértelmű, és nem félreérthető ugyanis.

Kedves DnB, akkor igyekszem pontosítani.
Zoli engem kért meg az első hat 'mesterszó' megadására. Én pedig teljesen komolyan úgy gondolom, hogy az, aki a szavakat megadja, maradjon ki a körből. Mégpedig valóban azért, hogy ne merüljön fel a sanda gyanú: a saját, már megírt alkotásából választott szavakat, illetve annak címét adta meg.
Így tehát én ebből a körből kimaradok. Zoli viszont minden további nélkül játszhat.

Kedves Artúr!

Legalább teszteld meg! Én is szeretnék majd ilyesmivel jönni. Én biztosan végig nyomon követem. S ezt fenyegetésnek is veheted! :-)

Akkor visszafenyegetlek!
Ha te is elkezded feltölteni a készülő könyvedet, számíthatsz a figyelmemre.

Egy ideje fontolgatom magamban, hogy hozzam-e hozzátok részenként az első készülő "komolyabb" könyvemet.
Minden írással foglalatoskodó egyén álma a nagy áttörés. Jelent már meg egy könyvem, de az inkább szatíra gyűjtemény, amelynek különálló részei igen, de egyben eddig nem aratott mindenhol osztatlan sikert. Utólag magam is úgy vélem, elkapkodtam. Nem vagyok még elég érett arra, hogy könyvem legyen a piacon.
:)
Szóval, készül már egy ideje az "A könyv". Részeit már máshol teszteltem és meglepően sok segítséget kaptam a javításához egy olyan irodalmi portálon, ahol inkább a körbenyalás és klikkesedés dívik. Ennek oka talán az lehet, hogy a részek nem túl rövidek, ezért csak nagyon elszánt olvasók, alkotók "rágták" át magukat rajta. Olyanok, akik nem kíméletesek, nem ajnároznak, de elismerik az igyekezetet és azt, ami szerintük jó.

Nos, ezért gondolkodom rajta, hogy hozzam-e ide? Abban semmi kétségem nincs, hogy itt hozzáértő kritikákat kapnék, de tudom, senki sem az írásból él itt, tehát véges a szabadideje. Úgy érzem, nagyjából rendben van a történet, de lehetnek még benne hibák.

Bocsánat! Kicsit hosszabban elgondolkodtam, ami nem volna baj, de le is írtam.
:)

Szia kedves WZA!

Félek a hosszútól. (De azért csak csináld!) Lásd pl. Ízisz bárkája
(Máris szomszéd)
http://gorbekor.hu/%C3%ADr%C3%A1...
Kb. másfél hónapig olvastam és vagy húszat szóltam hozzá ezalatt.

Üdvözlettel
DnB

szerintem ahogy gondolod ;)

:) én eléggé rákattantam mostanság a prózákra (mondjuk régebben sem vetettem meg őket), jó olvasgatni. Ideiglenesen van egy csöpp időm... :)

Én jóval több verset olvasok, mint amennyihez hozzá is szólok, de csak azért, mert nem vagyok otthon benne. Az olyan "snassz" volna, ha csak pár szót írnék a versek alá.
:)

ejnye! Tessék csak hozzászólni!
Nem kell ahhoz otthon lakni benne! :D
Elég, ha leírod, mennyire tetszett, nem tetszett, illetve ennek okait megpróbálod megkeresni (akár sorok, képek, ... kiemelésével, vagy bármi mással!
Tessék csak hsz-elni!!

:) ugyan, nem parancs volt, csak amolyan TimO-dorgálás ;):)

Békés estét, illetve napot, mert alighanem reggel olvassátok majd!
Prince - Zoli - elolvastam a leveled és utána egy könnyed mozdulattal töröltem. (Lassan éjfél és nem volt egyszerű napom, elbénáztam.)
Küldenél nekem egy e-mail címet, ahová válaszolhatok?

ugye ez azt jelenti, hogy újra itt? :)
Én nagyon örülnék neked! :)

nem azért, de talán a fenti hsz-omnak (is) köszönhető (no meg prince magánlevelének is, amit ezúton köszönök meg: köszi Zoli!), hogy molnár péter újra itt van,... három írással, novellával is,... amiket még nem tudtam elolvasni, de... a kommenteket és a válaszokat viszont már (részben) olvastam alattuk...

Nézzétek csak! Egy szellem. (egy nagy szellem)
zherczeg.herczeg@gmail.com

Örülök, hogy reagáltál. Küldtem email-t.

molnár péter novelláit, prózáit ajánlom. Így írja a nevét. Sajnos már inaktív. A próza kereső utolsó oldaláról való visszafelé böngészést javaslom. Utolsó előtti, és így tovább. Meglesz. :)

Én mindent megteszek, hogy ismét visszatérjen. Nagyon-nagy szükség lenne rá! A profizmusa, a szeme, a vezető ereje szinte nélkülözhetetlen. Megkeresem email-en.

Sziasztok!

Ismét csak gratulálni tudok, és a többi :)

Én jelzem, hogy az igyekezet megvan :)

Sziasztok!
Felbuzdulva a lehetőségen feldobtam egy készülő regényem elsőrészletét. Nagyon érdekelne a véleményetek. Körvonalakban ez egy lélektani regény, rivaldafényben a jellemfejlődéssel :)

Ui: kicsit más, mint ami megszokott tőlem :D

Én kérem szépen, már jártam is nálad! :-)

No, én is tettem fel egyet. Kíváncsi vagyok mi a véleményed, érdemes-e foglalkoznom vele. Van-e érzékem hozzá, mert szeretnék belevágni, csak nem tudom fog-e menni nekem. Kevés prózát írtam életemben. Mostanában gondolkodom azon, hogy próbálkoznom kéne.
Egyperces novella játékot érdemes lenne kiírni. Az nem olyan hosszú, talán "könnyebb" megírni, elolvasni, befogadni, értékelni.
Ölellek: Dana

Már jártam is Nálad kedves Dana.

Júúúj Zoli, ennek most de örülök. Remélem visszhangra talál a társalgód. Vendi most írta, hogy nézzek be ide, mert épp Fülesnél panaszoltam, hogy minden a versekre irányul. Én magamat inkább Prózásnak mondanám, de javarészt verseket hozok, épp az általad leírtak miatt. Jó lenne ha ez fellendülne...

Raven már tett is fel. Pedig Ő eddig azt hiszem nem erőltette a próza felrakást. Menni fog szerintem. Legalább a prózások, ha rákoncentrálnak, és egymást olvassák, akkor az megteszi majd a hatását. Igen, igazad van páran azért hajtunk a versekre, mert az keresettebb. Ott tudunk jobban életben lenni. Persze ez nem azt jelenti - nálam legalábbis -, hogy a verseket elhanyagolom, csak egy kis egyensúlyt szeretnék teremteni. Örülök a pozitív véleménynek, de azt is tudom, hogy ez is csak rajtunk múlik. (Én is inkább prózás vagyok, még ha ez eddig nem is derült ki. Köszönöm, hogy kifejezted a véleményed.

Igen, tényleg több idő. De én volt, hogy nagyon rákaptam - molnár péter, vagy Marianna von Birken írásaira pl. Sajnálom, hogy már egyikük sem aktív. Vagy mesék - mint a tied is, Zoli.

És tény, hogy akkor álltam neki ilyen hosszabb lélegzetű irományoknak, ha volt elég időm... Nem tudom. Talán valami játék tényleg feldobná az olvasottságukat, de az ajánlása, sőt, már ez a társalgó is sokat tehet az ügyben - szerintem :))

(jaj, azok a gondolatjelek! Legalább szóköz legyen előttük, légyszi!! :))