Ásó, kapa, nagyharag

Jagos István Róbert képe

– Most leverem anyádat!
Éreztem, hogy komolyan gondolja. A kitáguló orrlyukai nem hagytak kétséget afelől, hogy megteszi. Próbáltam időt nyerni azzal, hogy felálltam a fotelból, majd visszaültem, mialatt látványosan bámulni kezdtem a villanykapcsolót. Reméltem ezzel elterelhetem a figyelmét, de minden próbálkozásom hasztalan volt.
¬– LE-VEE-REEEM AA-NYÁÁ-DAATTT!
Csatt!
Anyu úgy hullott le a falról, mint a sárguló falevelek október tájékán, ahogy Ady sugallta némely versében. Nem volt időm elkapni anyut. Ott mosolygott tíz évesen a törött üveg mögött. A fényképkeret csálén őrizte mosolyát. Rádöbbentem, hogy akkor követtem el a legnagyobb hibát, mikor anyu gyerekkori képét tettem ki a falra. Ha a harmincas anyu lógott volna ott, akkor leverte volna Erzsit, mint Bruce Chuck-ot a Sárkány útjában. Két nyávogás között kitépte volna ennek az Erzsinek a mellszőrzetét. De anyu még kicsi volt és ráadásul csak a feje volt a képen és így még védekezni sem tudott, ráadásul a keret még abban is korlátozta, hogy elhajoljon. Szegény anyu. Miattam kevertek le neki akkorát, mint ide Zsombó.
Nem volt más választásom, így hát mindent megígértem Erzsinek. Másnap bementünk az okmányirodába vagy hova (hová?) és bejelentettük házassági szándékunkat. Nem volt más választásom, mint ahogy Attilának sem. Vártam, hogy elinduljon a vonat és olyan helyre vigyen, ahol mások álmaival kell leélnem a kicsorbított életem. Isten útjai kifürkészhetőek, csak lassú folyamat. Szép jó reggelt mindenkinek!

43 egyedi megtekintés

Új hozzászólás

Szép jó estét!
"Vártam, hogy elinduljon a vonat és olyan helyre vigyen, ahol mások álmaival kell leélnem a kicsorbított életem".
Hm!
Ezen most egyelőre agyalok, aztán majd meglátjuk, hogy mi sül ki belőle.
:)

Kedves Jagos István Róbert!

Ez érdekes.:)
Nem várt végkifejlet. Kicsit zavarnak a (ki)szólásaid. Pl.: "mint Bruce Chuck-ot a Sárkány útjában", vagy "mint ide Zsombó". Én elhiszem, hogy ezt viccesnek gondolod, vagy azok humorosnak tartják és értékelik, akikkel érintkezel, de hidd el, hogy nem mindenkinek azok. Nem szeretnélek, szerettelek volna megbántani ezzel. Remélem, hogy nem veszed zokon. De le kellett írjam, mert így gondolom.
S ha már őszintén, akkor nem egészen értem az egészet. Vajon miért? Bennem a hiba, vagy az írásban? Mindkettő lehetséges. Főleg az a gondom, nem értem, ki kicsoda. Van itt ember, macska. Mikor ki cselekszik? Ki pofoz és "kit"? Erzsi csak egy "kép"? illetve egy kép is? Az írásod útjai számomra kissé kifürkészhetetlenek. Nem tudom, kapok-e magyarázatot, és azt sem, érdemes-e megértenem. Jó lesz-e megértenem. Egyáltalán: lehetséges lesz-e megértenem. Már ha lesz benned szándék arra, hogy megértesd velem a válaszaid által. Erről meg azt jut eszembe, hogy régen rossz, ha egy íráshoz "használati utasítás" válik szükségessé. Azt is szoktam mondani, hogy képzeljük el ezt egy elhalt költő, író esetében. De akár egy kortárssal is. Olvasom mondjuk Kukorelly Endre, vagy a 2013-as Nobel-díjas Alice Munro kötetét és valami érthetetlent találok benne, bennük. Mit teszek? Felhívom őt/őket és megkérdem, hogy ... Vagy írok a facebook oldalukra? Utóbbit megtehetném, megtehetem, de válaszolnának-e érdemben. Mert ha - ad abszurdum - olyan tömegben küldenék nekik olvasóik a kérdéseket, akkor hogy válaszolnák meg (ők, vagy az oldalt kezelő adminisztrátor/ok) az összes érdeklődő kérdést.
Ergo: ha te itt majd válaszolsz, megköszönöm. Ha nem, úgy is jó.:)

Üdvözlettel
DnB - Robi

Dehogy veszem zokon Robi. magam is úgy vélem, hogy ez nem a legkiforrottabb írásom. Az ember (költő/író) (?) kétféleképpen ír. Egyszer csak úgy, hogy magának és akkor nagyon sok kifejezést csak ő maga ért meg, meg azok akik már találkoztak vele (már mint a kifejezéssel, szimbólummal) vagy átéltek hasonlót. Másszor meg az olvasónak, ahol nagyon fontos hogy megértesse, azaz emészthetőbbé tegye az írását. Ez a mostani írás inkább az A verzió felé tendál.
Akkor most megpróbálok egy használati utasítást adni az egészhez, de nem ígérem,hogy ettől kerek lesz minden. :)

Szóval van az Erzsi. Férjezett szeretne lenni mindenképp. Ez bizonyítja az is, hogy kínjában már a párjának az édesanyját is leverné a falról, ami egyébként egy fénykép. Lehetne festmény is, de az biztosan drága lenne és az már akkor inkább a zaciban lógna a falon. Macska nincs a történetben, csak Bruce Lee aki általában macskahangokat szokott kiadni amikor épp lekaratéz (lekung-fúl) (?) valakit. jelen esetben épp Chuck Norrist, akit ugye lehet hogy jobban ismerünk texasi kopónak, mint Bruce pofozóbábujának. Szóval Bruce és Chuck. A sárkány útja. A klasszikus jelenet: Bruce kitép egy marék szőrt Chuck mellkasából. És itt van a kutya elásva, azaz az egész sztori lényege. Mert Erzsinek egyébként nincs mellszőrzete, de ha már odajut egy kapcsolat, hogy mégis látjuk azt a bizonyos bekecset a oly nagyon szeretett nőn, akkor ott bizony baj van. Ráadásul nagyon nagy, hiszen még kilépni sem tud a mesélő ebből a kapcsolatból, ugyanis ahogy az Erzsi leveri a képet, egyből meghunyászkodik (és bánja, hogy anyu nem Bruce Lee) és beadja a derekát. Tipikus konfliktus elkerülős dolog ez kérem!
Természetesen van még benne egy-két dolog. Úgymint Ady meg Attila, de azok talán érthetőbbek. Remélem sikerült egy kicsit érthetőbbé tennem az írást és ígérem, többször nyolc feles után nem kezdek neki írni. Talán csak hatnál. :)

Baráti üdv, Jagi

Szia!

Köszi a választ, így mindenképp jobb. A bekecs az ugye a szőrös mellkas nálad, ugye?
Többször 8 feles: értsem úgy, hogy többet 8 feles után nem írsz. Tehát nem 2x, 3x8, azaz 16, vagy 24 feles után.:D

Üdvözlettel
DnB

Jól értelmezted a bekecset. Kezdesz ráérezni a szimbólumaimra? :)